top of page
Silhouette Unspoken.sssht.jpg

JULLIE GETUIGENISSEN | VIDEO

Deze video's zijn een verzameling van de getuigenissen die Unspoken.sssht toegestuurd kregen dankzij de oproepen via onze 
Instagram-pagina.

De eerste video is een reeks van anonieme getuigenissen. Dit wil zeggen dat zij vergezeld zijn door een sfeerbeeld en ingesproken zijn door een teamlid van Unspoken.sssht. 

Bij de tweede video hebben de getuigen toestemming gegeven om hun verhaal te delen zonder anonimisering.

Wil je zelf ook je verhaal een kwijt? Laten zien dat seksueel grensoverschrijdend gedrag eigenlijk niet onder de mat geveegd mag worden? Dan kan je via deze link jouw video/audio/tekst (geheel anoniem) delen.

JULLIE GETUIGENISSEN | SCHRIFTELIJK

Enkele getuigenissen ontvingen we in de vorm van een tekst. Deze zijn ook grotendeels opgenomen in bovenstaande video, maar toch ook beschikbaar in de originele vorm voor wie lezen prefereert.

IK VOELDE MEZELF HEEL ALLEEN NA DE VERKRACHTING | 

Ik werd in 2021 augustus verkracht. Ik had aangifte gedaan bij politie en de zaak werd geseponeerd wegens te weinig bewijs… Vanaf het begin had ik al zoiets van dat ik anderen wou helpen, want ik voelde me heel alleen. 

Praatgroepen of slachtofferhulp waren niet echt een optie; weinig organisaties en super lange wachtlijsten.

Deze organisaties zijn ook alleen te vinden in de grote studentensteden zoals Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven,… Wat enorm teleurstellend is.

Ik miste iemand die me zou zeggen van: “Kijk ik heb dat ook meegemaakt en dat komt goed, zie mij nu hier zitten.” 

Het gevoel van eenzaamheid en dat niemand je begrijpt… Zelf heb ik door dat trauma op zich heel wat klachten op verschillende manieren als gevolg overgehouden.

12.png
20.png

SCHAAMTELOOS GRIJPEN NAAR MIJN KONT IN DE CLUB | 
Aangeraakt worden in de club... het schaamteloos grijpen naar mijn kont of borsten. En dan mega boos worden als je de handen wegduwt. Een "hoer" ben ik dan, omdat ik niet wil aangeraakt worden op intieme plaatsen zonder toestemming te geven. Of de ontkenning met een blik van "pure" verbazing wanneer je ze een afkeurende blik geeft. Alsof ik het recht niet heb, alsof ik maar naar de club ga om aangeraakt te worden. Was er zo vies van geworden dat ik enkel uit ging in T-shirts, met mannelijke vrienden, nuchter bleef,... Niets veranderde. Het wordt ergens een gewoonte? Wat echt niet oké is... maar je went er aan op een rare, kromme manier. Wat normaliseren we dan?

8.png

INGRIJPEN OM MIJN VRIENDINNEN TE BESCHERMEN |
Ik heb reeds enkele keren moeten ingrijpen om mijn vriendinnen te beschermen voor opdringerige jongens in de club. Security zet ze dan buiten maar de angst na de vele bedreigingen blijft telkens...

IK HERHAALDE TELKENS 'STOP' |
Ik zei herhaaldelijk telkens het woord 'stop'. Een echte "vriend" zou luisteren, toch?

16.png

 "EEN GOEIE JONGEN" |
Als 13-jarige was ik op een feestje van een vriendin van mij, "een goeie jongen" zo noemde ze hem. Het was een houseparty, mega onschuldig natuurlijk met wat kriek. Ik had een snullig kleedje aan met een paar Converse. Nog nooit vrijwillig een jongen aangeraakt, en zeker niet gekust, was heel zenuwachtig om "leuk genoeg" te zijn voor hem. We begonnen wat te praten en hij nam me apart in de keuken. Ik stond minstens een meter van hem toen we begonnen te praten. De ongemakkelijkheid nam toe toen ik hem dichter zag komen, en dichter, nog wat dichter,... Hij legde zijn hand op mijn schouder en ging zo door naar mijn heup, ik verstijfde. Uiteindelijk zei ik glimlachend van de zenuwen "nee, mij niet aanraken" en duwde ik zijn hand weg. Voor hem zal dit als een bevestiging geklonken hebben aangezien hij mij toen bij mijn billen vastgreep en eerst niet los liet toen ik mezelf tussen zijn armen uit wrong. Ik heb hem de gehele avond gemeden en daarna nooit meer iets van hem gehoord. Jarenlang voelde ik mij een klungeltje dat niet "normaal" had kunnen reageren. Nu pas besef ik dat ik dat juist wel deed.

IK WERD EENS BEDREIGD MET EEN MES |
Ik werd eens bedreigd in een bar met een mes omdat ik zei dat ik niet geïnteresseerd was. Blijkbaar was zijn hand wegduwen té respectloos van me.

MIJN PARTNER MOET ME ALTIJD BEGELEIDEN |
Mijn partner moet me altijd begeleiden na 18 uur als ik ergens naartoe ga omdat er al te veel incidenten zijn geweest waarbij mannen me achtervolgt hebben en probeerden aan te spreken. Maakt zelfs niet uit of het nog klaarlicht buiten is, het is gewoon niet veilig.

14.png
4.png

JARENLANG HEB IK DEZE PLEKKEN GEMEDEN |
Ik werd als minderjarige vaak aangesproken op straat of naast gewandeld door oudere mannen. Zelfs toen ik herhaaldelijk bleef aanhalen dat ik geen interesse had en 14 jaar was, bleven ze zonder schaamte vragen waar ik woonde en voor mijn nummer. Voor jaren heb ik deze plekken gemeden. Zelfs nu krijg ik de rillingen als ik er kom. Ik begreep toen niet dat het overschrijdend gedrag was, ik wist enkel dat het me enorm ongemakkelijk en onveilig liet voelen. Er was zo weinig educatie rond dit gegeven toen, zo weinig informatie over wat wel/niet oké is, waar ik terecht kon, dat ik het niet "uitlokte",... Eigenlijk ben ik van mening dat dit nog steeds het geval is.

DEZE BEZORGER WEET ALLES OVER ME |
Een jongen dat mijn eten kwam bezorgen keek me wel heel enthousiast aan wanneer ik de deur open deed. "Oh, je woont hier? Je bent student?" Toen ik hem een verwarde blik gaf zei hij al snel dat hij me wel vaker in de buurt had gezien en ik een "hele mooie vrouw" was. Ik nam mijn bestelling aan, wat ongemakkelijk zei ik een danku en stapte ik achteruit richting de voordeur. Begon die plots te vertellen over zijn werk als leerkracht en waar hij mij vaker ziet wandelen. Toch wat vriendelijk willen zijn, maar ondertussen toch wat geschrokken en met de deur al op een kier probeerde ik het gesprek af te ronden. Mag ik je instagram? Hoor ik hem nog roepen, waarop ik antwoord dat ik een vriend heb en geen interesse. Snel gooide ik de deur toe. Rillingen doorheen mijn lichaam, ik voelde me zo bekeken en vooral alsof ik geen privacy meer had. Deze man weet nu waar ik woon besefte ik... 10 minuten later ontvang ik een What'sapp: "Hi, ik ben de bezorger van daarnet, je bent echt een mooie dame". Paniek, angst,... Hoe komt hij zelfs aan mijn nummer? Besefte ik dat ik mijn nummer als instructie op het bonnetje had gezet om een bericht naar te sturen bij levering omdat ik in een studentengebouw woon. Toen drong het tot mij binnen dat hij nu beschikte over mijn naam, adres, nummer,... Sindsdien gebruik ik een valse naam en laat ik mijn partner de bestelling aannemen als hij er is.

17.png
6.png

MIJN VADER |
Hij heeft de keuze van al de eerste seksuele ervaringen permanent van me afgenomen.

IK BLEEF STOP ZEGGEN, HIJ NEGEERDE DAT |
Ik was heel erg dronken, maar was nog van het besef dat ik die ene vriend van de groep zijn handen daar niet wou, ik die wat klungelig bleef stop zeggen, maar hij negeerde dat. Nu beweert hij dat ik het wou omdat ik de hele avond "flirterig" was. De groep steunt hem.

IK HEB DAARNA NOOIT MEER TINDERDATES GEHAD |
Ik had afgesproken met iemand van Tinder. Hij ging naar mijn kot komen om een film te kijken. Omdat ik wist dat hij hier verkeerde verwachtingen van kon krijgen had ik op voorhand meerdere keren gezegd dat ik écht enkel een film wou kijken en gezellig wou praten. Op de date zelf is hij mij dan beginnen kussen, wat ik nog niet zo heel erg vond. Maar dan begon hij te wrijven over mijn billen en over mijn vagina. Ik heb meerdere keren zijn hand moeten weg leggen en moeten zeggen dat ik dat niet wou. 1 keer zou toch genoeg moeten zijn? Op voorhand zeggen dat ik dat niet wil zou toch genoeg moeten zijn? Ik heb daarna nooit meer Tinderdates gehad…

19.png
5.png

IK WERD ZELFS GECATCALLED MET MIJN VRIEND ERBIJ |

Ik ging met mijn vriendje met de fiets naar een familiefeest. Ik had een rokje aan. Het was eigenlijk een hele rustige weg en ik had ook een short onder mijn rokje. Toen we uit een bocht kwamen gefietst zag ik mensen staan aan de kant van de straat dus ik trok mijn rok naar beneden. Een oude man die daarbij stond riep toen: 'laat dat maar vliegen mieke'. 

Ik vond het toen vooral heel gek dat zelfs als mijn vriendje erbij is, ik nog gecatcalled word. 

Het is sowieso niet oké maar ik voelde me altijd heel veilig bij mijn vriendje omdat ik dacht dat mannen dat dan minder snel zouden doen. 

Maar blijkbaar niet...

bottom of page